BUR

Man kan ha dvärghamstrar i köpta burar, hembyggda burar eller akvarier (akvarier är speciellt bra till Roborovskis).
Minimimått enligt Jordbruksverket är 0.09 m2 för minsta bur (t ex 25x36 cm, godkänd för 1-2 dvärghamstrar) och minst 0.045 m2 per vuxen dvärghamster, men dvärghamstrar är aktiva små djur och man bör alltid ge dem en så stor bur man kan.
Helst bör en ensam dvärghamster ha 30x55 cm, 2-3 hamstrar 40x65 cm och 4 stycken en bur på minst 55x100 cm. 

Dvärghamstrar kan känna sig instängda i en bur med hela väggar, speciellt om buren är liten, och galler- eller nätväggar är att föredra. Se i så fall till att gallret är tillräckligt tätt (högst 10 mm mellanrum för vuxna Campbells, vintervita och kinesiska) och att det inte är större mellanrum t ex vid gavlarna, samt att buren har bottenlåda som är ca 1 dm hög (för att hålla golvströet på plats).

På botten av buren kan man ha kutterspån (billigt men absorberar inte lukt), s k miljöströ (olika typer av pelleterat spån eller cellulosa; kan vara svårt för hamstrarna att gräva i och att springa på) eller kattsand (kan damma mycket).
Dammfritt alternativ för allegiker och astmatiker är Alspån. 
 

INREDNING

Buren inreds med sovhus och hjul, och dessutom gärna med hyllor, upp-och-ner-vända äggkartonger och liknande. Sovhuset bör vara av naturmaterial, såsom ett trähus, minimum storleken är 14 X 11 med min. höjd 10 cm. Alltså inte plast. 

Bomaterial ska vara ätbart, alltså inte hamstervadd. Rivet oblekt hushålls- och toalettpapper är ett bra och billigt alternativ till hamstern att bädda med.

Sandtoalett med rådasand. Både toalett och badsand behövs inte. Om man byter sanden ofta dvs. var 5-6 dag, då kommer hamstern första tvätta sig i den rena sanden och sedan använda den som toalett. Hamstern tvättar sig inte i smutsig sand. Sedan när man har bytt sanden till nytt kommer hamstern tvätta sig först igen.
Råda sand finns som lösvikt i välsorterade djuraffärer. Alltså är det inte nödvändigt med Chinchilla sand.

Föremål av mjukplast bör överhuvud taget inte användas.

Hjulet ska helst vara minst 18 cm i diameter, den nya springfatet - flying sauser, är att föredra och om det är flera hamstrar i buren. Om mana har ett traditionellt hjul med flera hamstrar bör det vara utan ekrar, dvs. med fäste bara på ena sidan (så att de inte kan klämma sig om en annan hamster har fått upp fart på hjulet).

STÄDNING

Buren ska städas (tömmas och diskas) innan den blir märkbart smutsig, om man byter sanden minst en gång i veckan  och städar bort gamla grönsaker kommer inte buren vara märkbart smutsig förrän efter ca 3-4 veckor.

Hamstrar kan bli stressade om man städar buren för ofta, dom vill ha sin egna doft hellre än nystädad. 
Rekommenderar att buren städas av med såpa som är en naturprodukt. Vi använder oss av citronsåpa. 
 

Vatten är enklast att ge i vattenflaska, som sätts i en höjd som är bekväm för hamstrarna.

Vatten skålar blir ofräscha för snabbt och hamstern får inte i säg fräscht vatten.
 
Torrfoder och färsk mat kan ges i skålar eller eventuellt på golvet.
Skålar gör det lättare att hålla rent i buren om man ger dom färska grönsaker.
Matskål till foderblandningen är bra i början då man ser man hur mycket hamstern äter och då kan man undvika att ge för mycket mat eller förlite mat.
Golvfodring har fördelen att det aktiverar djuren att söka föda på egen hand. Bra att variera mellan matskål och golvfodring.
Om man 2 hamstrar bör man inte ha en matskål, detta kan skapa bråk och slagsmål i onödan.

GNAGA

Hamstern tycker om att gnaga och man kan ge dem fruktträdsgrenar, om den möjligheten finns.

Annars finns det vegetabiliska tuggborstar i olika storlekar på djuraffärerna. Några ser faktiskt ut som tandborstar. Dom är framtagna till hund från början men nu säljs de även till gnagardjur. Färgerna kan variera mellan grön, naturfärgad och beige.
Den GRÖNA tuggisen är att föredra då den innehåller alfagroddar.
Om du är osäker så fråga personalen vilka innehåller är enbart vegetabiliska fetter.
Man får prova sig fram vilken storlek som passar just din hamster.

En hamster som inte gnager tillräckligt mycket kan få för långa framtänder, vilket till slut gör att de inte kan öppna munnen och kan då inte äta.
Om en hamster blir smal ska ni misstänka att tänderna är för långa. Kontakta vetrinär och gör en besiktning om tänderna. Om de är förlånga slipas de ner på plats.
Djurkliniken Roslagstull är kunniga på hamstrar.

MAT

Den enklaste och mest beprövade foderstaten för hamstrar består av följande:
Vatten 
Fröblandning utan tillsatt socker eller torkad frukt.
Animalisk protein och fett

Vi använder oss av Crispy Muesli Hamster från företaget Versele Laga.
Kan vara svår att hitta i djuraffärerna. 

Rekommenderar hemsidan www.zooplus.se


Hamstrar mår bäst av att äta ca 15% protein, 4% fett och resten kolhydrater, plus vitaminer och mineraler.

Ge gärna flera olika sorters proteinfoder, eftersom det inte är helt klart vilka aminosyror hamstrar behöver (protein byggs upp av aminosyror).
Bra protein finns bland annat i: gröna ärter, torkad mjölmask, ryggmärgskex, hundvalps torrfoder.
Fettet finns i solros- och hampfröna i hamsterblandningar.

Det är lätt att ge för mycket fett, vilket ger hamstern kladdig päls, hamstern blir för tjock och kan få gallsten.

Nyttiga kolhydrater finns i t ex pasta, bröd, potatis och ris. 
Vitaminer finns i grönsaker.
Mineraler brukar hamstern få i sig tillräckligt av om den för övrigt får bra foder. 

Saltsten och vitamindroppar behövs alltså normalt INTE. 

Hamstrar mår allra bäst av att få ungefär samma mat varje dag (eftersom de bryter ner fodret med hjälp av bakterier - tarmfloran hinner inte anpassa sig till snabba foderbyten). 
Diarrésjukdomen - "Wet tail" ger en snabb uttorkning och leder till en plågsam död.


Vill man ge större andel färskt foder är ett förslag (per hamster och dag): 
5-10 gröna ärter (köps styckfrysta) 
En liten bit kokt kött, osaltad, rå köttfärs. Känns det att olustigt att ge hamstern kött så finns det substitut som benmärgskex, välj då den dom är för småhundar.
Ca 1 msk osaltad kokt pasta, ris, potatis eller grovt bröd. Knäckebröd som är enbart gjord på råg och inte innehåller salt går också bra.
Sallad, broccoli, morötter eller annan grönsak, dock inte syrliga såsom tomat.
Paprika är bra att ge då den är rik på C-vitamin.

Gurka har ingen näring dvs ganska onödig grönsak att ge.

Avokado är giftig för hamstern.


HYGIEN

Tvätta händerna före du umgås med din hamster!!
Om man själv är förkyld eller har influensa ska man tvätta händerna innan man sköter om hamstern, inte ta i hamstern och inte nysa på eller i närheten av hamstern. Hamstrarna smittas väldigt lätt av människor och en förkylning utvecklas ofta till lunginflammation.

HANTERING

Hamstrar ska liksom alla andra djur hanteras vänligt och hänsynsfullt. Överraska inte hamstern utan förbered den på vad som ska hända. Prata gärna så att den märker att någon finns i närheten. 
Dvärghamstrar kan lätt fås tama och trevliga genom att man försiktigt pysslar med dem en stund varje dag. 
De är mycket förtjusta i att få springa runt på golvet (se till att det inte finns hål och springor som de kan försvinna in i). 
Det är ovanligt att de gnager på sladdar, men de kan gnaga av t ex mattfransar för att ta hem till boet. 

När man tar upp en dvärghamster bör man undvika att fånga den uppifrån, vilket kan skrämma den, utan ta hellre en hand från varje håll och ”skyffla” upp hamstern. Låt gärna hamstern nosa på handen först. 
När man håller i den bör man inte krama den utan kupa händerna löst över hamstern.  Om hamstern är ny hos Er och inte riktigt vant sig med Er kan de hoppa och det går fort.

I början kan det vara bra om själva buren är placerad på golvet och gärna hamstersäkra golvet ifall den lyckas hoppa ifrån händerna.

AKTIVERING

Gärna skaffa en "lekpark" det kan vara en sänglåda i plast med höga kanter t.ex GIMSE från IKEA och ovanför den hantera hamstern i början och samtidigtfår hamsterns ett ombyte med olika roliga leksaker såsom äggkartonger, toa- eller hushållspappersrör, någon rolig hamsterställning i mitten.
 

RYMMAREN

Förvara alltid hamstern rymningssäkert, och räkna med att den undersöker alla möjligheter att ta sig ur en bur eller låda. Om hamstern skulle rymma kan man hitta den genom att stänga alla dörrar, lägga en hög med frö i varje rum och se om och var frön försvunnit under natten. Ställer man fram buren så att hamstern kan gå in i den går den ofta och lägger sig i sitt sovhus på morgonen. Annars får man försöka bygga en fälla (t ex en låda med ramp upp till kanten) eller sitta uppe och vänta ut hamstern.

Låt inte andra husdjur umgås med hamstern.
Dvärghamstrar har inte en chans mot råttor, guldhamstrar, katter och hundar.

Se också upp med höga höjder över 50 cm - en dvärghamster kan slå ihjäl sig om den faller från midjehöjd.